مرور مطالب درسی یکی از کارهایی است که حتما باید انجام دهید تا مطالب درسی را فرا بگیرید. در واقع با مرور مطالب درسی، مطالبی که می خوانید در حافظه بلند مدت ذخیره می شود. قطعا برای شما هم پیش آمده که یک فصل از درسی را یک ماه قبل خواندید و تست هایش را هم زدید اما با گذشت یک ماه چیز زیادی از آن فصل را به خاطر نمی آورید. یا یک لغت را بارها قبل از امتحان خوانده اید و مطمئن بودید که معنی آن را می دانید اما در سرجلسه امتحان هرچقدر به ذهن خود فشار آوردید، نتوانستید معنی آن را به خاطر بیارید. برای اینکه بتوانیم بر مشکل فراموشی غلبه کنیم ابتدا باید از مکانیسم فراموشی مغز آگاه شویم.
نحوه عملکرد مغز
مغز انسان از بخش های مختلفی تشکیل شده که هر کدام وظایفی را بر عهده دارند. یادگیری فرآیند پیچیده ای است که بسته به ماهیت و شدت پیچیدگی آن قسمتهای مختلفی از مغز را درگیر میکند.
مثلا یادگیری حرکات فیزیکی در بخش مخچه ذخیره می شود، که آسیب به آن قسمت منجر به عدم تعادل فرد و ناهماهنگی میان حرکات بدن وی می شود. در یادگیری دروس و علوم مختلف، لوب ها و نیمکره های مغز درگیر می شوند. اما تحقیقات نشان می دهد اندام هایی که تقریبا در پردازش و یادگیری همه داده های مغز مشترک اند؛ آمیگدال، هیپوکامپ و جسم پینه ای هستند که نقش مهمی در حافظه و یادگیری دارند.
هیپوکامپ نقش اساسی در یادگیری های پیچیده دارد و آمیگدال در انسجام حافظه نقش زیادی بازی می کند. جسم پینه ای نیز پل ارتباطی بین دو نیمکره مغزی است. آسیب به هر یک از این مراکز، اثرات تخریبی شدیدی بر حافظه و یادگیری بر جای می گذارد.
عوامل فراموشی مطالب چه چیزهایی هستند؟
با شناخت عوامل فراموشی و همچنین دانستن زمان ها و نحوه مرور کردن می توانید این مانع را رفع کنید. عوامل عمده فراموشی موارد زیر هستند:
– عدم سازماندهی اطلاعات
– تداخل و انباشت اطلاعات
– خستگی، خواب آلودگی و کاهش هوشیاری
– مصرف دارو به ویژه داروهای تاثیر گذار بر اعصاب و روان
– اعتیاد و مصرف مواد مخدر حتی به صورت تفریحی!
– اضطراب و استرس، ترس و خشم
– منفی نگری، یاس، نا امیدی و افکار منفی
– خواب ناکافی، کمبود آب، اکسیژن و قند
– انجام ندادن تمرینات مفید برای مغز
تمام موارد فوق و همچنین موارد دیگر از عوامل فراموشی اطلاعات هستند. اما یک راه بسیار خوب برای مقابله با فراموشی وجود دارد و آن هم مرور کردن و تکرار است. اگر شما یک مطلب را آنقدر مرور و تکرار کنید که ملکه ذهنتان شود امکان فراموشی آن به صفر میل می کند.
و اما 6 روش ساده برای مرور مطالب درسی
1- یکی از دلایل عدم یادآوری در سرعت عمل بالا در آزمون هایی نظیر امتحانات و در نهایت آزمون سراسری؛ عدم انتقال اطلاعات به حافظه بلند مدت است. بنابراین لازم است با استفاده از مرور، اطلاعات را وارد حافظه بلند مدت خود نمایید.
٢- با استفاده از روش صحیح مرور شما می توانید به راحتی نقاط فراموشی خود را شناخته و آن ها را دقیقا به خاطر بسپارید.
٣- از طرفی، قسمت هایی را که هنوز به یاد دارید را یادآوری می کنید و به این ترتیب مطالب فراموش نشده را حفظ و تثبیت خواهید کرد.
٤- در مورد مرور مباحث تمرینی که خلاصه نویسی های آن به صورت رسم الگوهای یادآوری بود، ابتدا عنوان را مطالعه کرده و سعی کنید نکات اصلی را به یاد بیاورید، سپس با مطالعه نکات اصلی، سعی کنید نکات فرعی را یادآوری نمایید.
۵- در مورد مرور مباحث خواندنی که خلاصه نویسی های آن به صورت حاشیه نویسی بود، ابتدا عنوان هر پارگراف را مطالعه نمایید وسعی کنید محتوای آن را به یاد بیاورید.
۶- همچنین مرور مباحث خواندنی که خلاصه نویسی های آن به صورت نویسی است، به این صورت است که ابتدا لغت یک برگ را مطالعه کرده و سعی کنید معنی پشت آن را یادآوری نمایید.
روش مرور 5 ستاره
1- ده دقیقه بعد از مطالعه
2- یک روز بعد از مطالعه
3- یک هفته بعد از مطالعه
4- یک ماه بعد از مطالعه
۵- یک فصل (سه ماه) بعد از مطالعه
حتما مرورهای خود را انجام دهید تا بتوانید با شناسایی دقیق نقاط فراموشی خود و تثبیت قسمت های فراموش نشده، اطلاعات را به حافظه بلندمدت خود منتقل کنید تا در آزمون سراسری بتوانید با سرعت عمل بالایی به سوالات پاسخ دهید و نتیجه دلخواه خود را کسب نمایید.
آخرین دیدگاهها
sobheengelab_admin - 30 اکتبر 2023
خیلی ممنونم اگر پیشنهادی دارید اضافه کنید.
پیری - 30 اکتبر 2023
بله خیلی عالیه
whoiscall - 8 آگوست 2023
Thanks.
علیرضا اکبری - 24 می 2023
سلام
سویل دهقانی - 28 ژانویه 2023
خوب هست